Burun Kanaması

DURDURULAMAYAN BURUN KANAMASI

Günlük hayatta sık rastlanılan burun kanamalarının çoğu basit bası ile kontrol altına alınabilirken nadiren girişim gerektiren kanamalarda izlenebilmektedir. Burun kanaması mukozal hastalıklar, damar patolojileri veya kanama hastalıklarından kaynaklanabilir. Burun kanaması nedeni lokal ve sistemik hastalıklar olarak gruplandırılabilir.

Lokal nedenler:

  • Travma
  • Lokal inflamatuvar reaksiyonlar
  • Yabancı cisim
  • Ameliyat sonrası anatomik deformasyonlar
  • Burun ici tümörler
  • Kimyasal inhalantlar
  • Uzun nasal oksijen uygulanması
  • Devamlı pozitif hava basıncı tedavisi

Sistemik nedenler;

  • Vaskülar hastalıkları, (Herediter hemorajik telenjektazi, HHT)
  • Kan diskrazileri
  • Hematolojik kanserler
  • İlaçlar

Kanama yeri ön (anterior septal) ya da arka (posterior septal) olabilir. Embolizasyon anteriorda uygulanmaz iken burun kanamalarının %5’ i arkada (posterior) olup çoğunlukla septum arterinden kaynaklanır. Posterior kanamalarda embolizasyon uygulanabilir.

Tedavi

Burun kanamalarında tutulan damarlar yüze giden atadamalardır (internal maksiller arter, fasiyal arter ve oftalmik arter). Tedavide girişimsel radyoloji bölümlerinde anjiografi ünitesinde damar tıkama yani embolizasyon uygulanır. Embolizasyonda en sık kanama odağı olan (IMA’ nın desenden palatin ve sfenopalatin dalları) atardamarlar embolize edilir. Embolizasyonun amacı burun deri  ve damak mukazasında nekroz oluşturmadan kanayan burun (nazal) mukozanın kan akımını azaltmaktır.

Embolizasyon Protokolü

  1. Aynı tarafın şah damarlarının (CCA, ICA, ECA) anjiografileri yapılır.
  2. Beyni besleyen atardamardan (ICA’ dan) beslenme ekarte edilir.
  3. Çift taraflı yüze giden atardamar (ECA) anjiografisinde
    1. yan (Lateral) görüntülerde göz (retinal) boyanmanın olmadığından emin olunmalı.
    2. Mikrokateter hedef atardamarın (middle meningeal arteries distaline) ilerisine yerleştirilir.
  4. 250-500 mikron PVA partiküller kullanılır.
  5. Nazal tampon çıkarılır, 15 dk içinde kanama olmaz ise işlem sonlandırılır.
  6. Aynı taraf yüz (fasiyal arterde de) atardamarına mümkün olan en distale mikrokateter yerleştirilerek embolizasyon yapılır.
  7. Karşı taraf atardamarı da kontrol edilir.

Spesifik anjiografi bulguları nadir olup tümöral boyanma, telenjektazi, anevrizma ya da damar dışına kanın çıkması (ekstravazasyon) şeklinde olabilir. Embolizasyon rutin olarak mikrokateter ile yapılır ve hedef atardamarına (meningeal arter orjinin daha distalinde internal maksiller arterde) uygulanır. Splenopalatin atardamarın periferal dalları oklüde olduğu zaman mikropartikül embolizasyon durdurulur. Embolizasyonun başarı oranı %71-94 arasında değişir.

Embolizasyonun riskleri (komplikasyonları) arasında körlük (monooküler) ve inme en ciddi olanlarıdır. Küçük partikül kullanıldığı zaman bu risk artar. Daha az ciddi komplikasyonlar bulantı, kusma ve ağrıdır. Akut iskemik siyaladenit gelişebilir.

Sebebi Bilinmeyen Burun Kanamaları Tedavisİ

  • Travmatik burun kanaması

Embolizasyon tekniği nedeni bilinmeyenlerden farklıdır. Mikrokateter mümkün olduğunca patolojiye yakın olmalıdır. Tehlikeli kollateral varlığında mikrokoil kullanılabilir.

  • Juvenil Nazofarengeal Anjiofibroma ve Diğer Tümörler

İyi huylu yoğun vasküler tümörlerdir. 8-23 yaş arasında erkekte görülür. Nazal kavitenin posteriorlateral duvarına bitişiktir. Aynı taraf yüz atardamarları (maksiller arter ile asenden farengeal arter) değerlendirilir. (Maksiller, aksesuar meningeal, asenden farengeal ve asendan platin arterler embolize edilir.) Gereğinde karşı tarafta kontrol edilip embolize edilebilir.

  • Hemorajik Herediter Telenjektazi

Deri, mukozal telenjektazi, akciğer, beyin ve karaciğerde görülür. Burun kanaması, telekjektazi ve aile hikayesi klasik 3 lüdür.

Burun kanamalarının %95’ ini ön (anterior) septumdan köken alır ve kolaylıkla lokal tampon kullanılarak kontrol edilir. Posterior burun kanamaları %5’ i temsil eder ve tedavisi zordur. Endoskopik bağlama ya da elektrokoterizasyon aktif kanamada rutin kullanılan tedavi yöntemleridir. Endoskopik ve cerrahi yöntemlere cevap vermeyen olgularda embolizasyon tekniği kullanılır.

Embolizasyon bazı damarsal durumlarda (kanama oftalmik arterin ehtmoid dalından köken aldığında ya da ECA-ICA arasında anastomoz varlığında uygulanmamalıdır.

[Durdurulamayan Burun Kanamalarında Embolizasyon]

()

Burun anaması embolizasyonu

WhatsApp