Varis Tedavisi

VARİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genel Bilgi

Varis yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Varis tedavisi geciktirildiği ya da ihmal edildiğinde yaşam kalitesini bozan ve yaşamı tehdit eden risklere yol açabilir.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıç dönemlerinde günün ilerleyen saatlerinde ayaklarda şişme ve ayakkabının dar geldiği yakınmaları ifade edilir. Bazı hastalarda varisler çıplak gözle de görünür hale gelir. Hastalık ilerledikçe bazı hastalarda gece krampları, ayaklarda kaşıntı, iğnelenme hissi ortaya çıkabilir. Zamanla  varisler  ilerledikçe ve tedavi ihmal edildikçe bacak alt kesimlerinde renk değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve ülserler gelişebilir. Venöz ülserler hastalığın son dönemlerinde ortaya çıkan yüksek riskli bir durumdur. Bacaklardaki varislerin boyutları arttıkça içlerinde kanın durağanlaşmasına bağlı olarak pıhtılaşma (trombüs) ve enfeksiyon görülebilir. Trombüsün derin toplardamarlara ulaşması sonucu akciğerlere pıhtı atabilir. Akciğerlere pıhtı atması hayati risk taşıyabilir.

Varis tedavisini Hangi Bölüm Yapar?

Tedavinin temel amacı yaşam kalitesini bozan huzursuz bacak yakınmaların giderilmesidir. Varis tedavisinde amaç sadece görünen varislerin değil buna neden olan altındaki yetmezlik ya da reflü bulunan damarın da tedavi edilmesidir. Bu amaçla varise yol açan nedenin varislerle  birlikte tedavi edilmesi kalıcı ve etkin çözüm sağlayacaktır.

Girişimsel radyoloji ameliyatsız varis tedavisinin yapıldığı bir bölümdür. Girişimsel radyolojide sadece tedavi değil Doppler kullanılarak tanı da doğru şekilde konur.

Bacaklardaki yüzeyel yerleşimli toplardamarlar iki yerleşimde olup bunlar kasık bölgesinden başlayıp ayak bileğine kadar uzanan büyük safen “Safena Magna” ile topuk arkasından başlayıp diz arkasına kadar uzanan küçük safen ‘Safena Parva” dır. Bunlara ilave olarak kasık düzeyinde ve delici - perforan toplardamarlarda yetmezlikler de varis nedeni olabilmektedir. Varis tedavisi öncesinde bu damarların da dikkate alınarak planlanması gerekir.

Varis Tedavisinde Uygulanan Tüm Yöntemler

  1. Varisin Ameliyatla Tedavisi

    1. Ligasyon (Bağlama)
    2. Stripping (soyma çıkarma)
    3. Flebektomi (variköz venleri kesilerek çıkarılması)
  2. Varisin Termal Ablasyon ile Tedavisi, ameliyatsız, Isı verilerek yapılır

    1. Lazer ablasyon (Lazer ile yakarak kapama)
    2. Radyofrekans ablasyon (Radyofrekans ile yakarak kapama)
    3. Mikrodalga ablasyon (Mikrodalga ile yakarak kapama)
    4. Buhar tedavisi
  3. Varisin Termal Olmayan Tedavileri, ameliyatsız, termal Olmayan, tümesan gerekmeyen teknikler

    1. Köpük skleroterapi (Köpük ilaçları kullanılarak damarı kapama)
    2. Siyonoakrilat glue ablasyonu (yapıştırıcı ilaçlar kullanılarak kapama)
    3. Varisin mekanokimyasal ablasyon ile tedavisi (Clarivein, mekanik ve kimyasal tekniklerin birarada kullanılması)

Varis ile ilgili sık sorular şunlardır? varis ne demek? varis ağrısı nasıl olur? varis için hangi doktora gidilir? varis tedavisine hangi bölüm bakar? varis için hangi bölüme gidilir? varis çorabı ne işe yarar? varis çorabı nasıl giyilir? varis ağrısına ne iyi gelir? varicose vein?

Varis tedavileri ile ilgili daha detaylı bilgiler için aşağıdaki linklere tıklayınız;

Varisin Termal Tedavisi

Varisin Termal Olmayan Tedavisi

Varisin Köpük Tedavisi

Varisin güncel tedavileri nelerdir ?

WhatsApp