LENFATİK MALFORMASYON
Lenfatik Malformasyon Nedir?
Lenfatik damarların bir hastalığı ya da anomalisidir. Bu anomalinin bulunduğu anatomik alanda lenf drenajı yok ya da tam çalışır durumda değildir.
Lenfatik malformasyonlar içerisindeki kistin çapına göre mikrokistik, makrokistik ya da ikisi bir arada mikst olabilir. Mikrokistik ile makrokistik lenfatik malformasyonun ayrımında kist çapının ölçümünde 1-2 cm dikkate alınır. Bu çaptan büyük olanlar makrokistik olarak tanımlanır iken bu çapta ya da daha küçük olanlar mikrokistik olarak tanımlanır.
Lenfatik Malformasyon Nasıl Teşhis Edilir?
Lenfatik malformasyonlar sıklıkla boyunda olmak üzere vücutta ciltten kabarık ya da gözle farkedilen şişliklere yol açarlar. Yumuşak dokuda gelişen lenfatik malformasyonlar sıklıkla izole olup ciltte renk değişikliğine yol açmazlar.
Girişimsel radyoloji lenfatik malformasyonların tanısından tedavisine önemli bir role sahiptir. Teşhislerinde ilk görüntüleme yöntemi ultrasonografi olmakla birlikte lezyon yaygınlığını ve yumuşak dokularla ilişkisini ortaya koyabilmek yönünde öncelikli tanı yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir (MRG).
Lenfatik Malformasyon Nasıl Ayırt Edilir?
Lenfatik malformasyonun en önemli ayrımı diğer vasküler malformasyonlardır. Lenfatik malformasyonların diğer malformasyonlardan önemli farklıları bulunmakta olup lenfatik malformasyonlar;
- ağrısızdır,
- komprese edilemezler,
- deri bütünlüğü korunmuş olup renk değişikliği yoktur,
- ısı değişikliği yoktur,
- üzerinde nabız alınmaz.
En sık baş boyun kesimlerinde görülür ve bu kesimlerde görülme sıklığı tüm lenfatik malformasyonları %70-80' nini oluşturur.
Lenfatik Malformasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Lenfatik malformasyonları tedavisine girişimsel radyoloji önemli bir role sahiptir. Lenfatik malformasyonlara yaklaşım venöz malformasyonlardan farklıdır. Lenfatik malformasyonların tedavisi yine mikrokistik ya da makrokistik olmasına göre de farklılık gösterir.
Girişimsel radyolojide makrokistik lenfatik malformasyonların tedavisinde skleroterapi öncelikli tedavidir. Makrokistik lenfatik malformasyonda ultrasonografi ile kist saptanır. Kist içine kalın bir iğne ile girilerek aspire edilir yani boşaltılır. Skopi altında kontrast madde verilerek kistin ilişkisi değerlendirildikten sonra sklerozan ilaç kist için enjekte edilerek kist tedavisi yapılır. Skleroterapi tek seansta ya da bir kaç seansta yapılabilir. Bunu belirleyen lezyonun boyutu ile işlem sırasında kullanılan ilaç dozudur.
Makrokistik lenfatik malformasyonların tedavisinde skleroterapi ile sonuç alınamayanlarda ya da damarda zengin olduğu görüntüleme yöntemlerinde ortaya konan tiplerinde embolizasyon da kullanılabilir.
Mikrokistik lenfatik malformasyonların tedavisinde öncelikli yöntem ablasyondur. Radyofrekans, lazer ya da mikrodalga kullanılabileceği gibi kriyoablasyon uygulanan vakalarda bildirilmiş ve küçülme sağlanmıştır.
Lenfatik malformasyon nedir?