Büyük Çaplı Bacak Varislerin Tedavisinde Radyofrekans Ablasyon ile Yapıştırıcı Tedavisinin Karşılaştırılması


VARİSİ NEDENİ GENİŞ ÇAPLI BÜYÜK SAFEN TOPLARDAMARIN TEDAVİSİNDE RADYOFREKANS ABLASYON İLE YAPIŞTIRICININ KARŞILAŞTIRILMASI

Günümüzde bacak varisinin birincil tedavisi endovenöz termal ablasyon olduğu bir çok kılavuzda ve çalışmada gösterilmiştir. Buna karşın geniş çaplı (12 mm' den geniş) büyük safen toplardamarın tedavisi konusunda şüpheler devam etmektedir.

Geniş çaplı büyük safen toplardamarının tedavisinde cerrahi ile termal ablasyon yöntemini karşılaştıran bir çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalarda termal ablasyon ile varis tedavisinin cerrahiye üstünlüğü ortaya konmuştur. Komplikasyon oranlarının daha düşük olması, kapanma oranlarının daha yüksek olması, genel anestezi gerektirmemesi ve tedavi sonrası hızlı iyileşmeyi sağlaması termal ablasyon tedavisinin cerrahiye üstünlükleri olarak öne çıkmıştır.

Yapıştırıcı ile varis tedavisi termal ablasyona göre daha yeni bir tedavi olup yapıştırıcı ile ilk çalışma sonuçları 2012 yılında yayınlanmıştır. Varisin tedavisinde termal ablasyon ile yapıştırıcı tedavisini karşılaştıran bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda yapıştırıcı -siyanoakrilat ile varis tedavisinde tümesan anestezi ve işlem sonrası varis çorabı kullanımı gerektirmemesi ve işlem sonrası ağrı düzeyinin daha sınırlı olması avantajları iken dezavantajları ise başarı oranlarının termal ablasyona göre daha düşük, derin toplardamar tıkanma riskinin daha yüksek olmasıdır.

Varis nedeni büyük safen vendeki (toplardamar) reflü olduğu zaman bu damarın kapatılması varisin birincil tedavi yöntemidir. Önceki çalışmalarda büyük safen çapı 12 mm' den geniş olduğunda endovenöz tedavilerin başarı şansının düşebileceğini gösterilmiştir.

Yeni yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde özellikle büyük çaplı (12 mm' den geniş) safen venin tedavisinde radyofrekans ablasyon ile yapıştırıcı sonuçları ilgi çekicidir. Radyofrekans sonrası kapanma oranları 1. ayda %100, 24. ayda %90 iken yapıştırıcıda bu oranlar 1. ayda %87, 24. ayda %77 olup radyofrekans ile kapama oranları daha başarılıdır. Hasta memnuniyet oranlarında da 6. ay ve 24. ay sonuçları karşılşatırıldığında radyofrekans ile daha iyi memnuniyet sağlanmıştır. Yine 1. ve 6. ay tam kapanmama oranları yapıştırıcı da daha yüksek bulunmuştur.

Bacak varisine neden olan büyük çaplı safen toplardamar yetmezliğinin tedavisi her zaman tartışmalı bir durum olagelmiştir. 12 mm' den geniş büyük safen tedavisinde radyofrekans ablasyon ve yapıştırıcı ile tedavi (siyanoakrilat ile kapama) karşılaştırıldığında radyofrekans ablasyon daha yüksek başarı oranları ve hasta memnuniyeti sağlamaktadır. Buna karşın yapıştırıcı ile tedavi daha hızlı olmakta ve işlem sonrası ağrı daha az hissedilmektedir.

Varisin güncel tedavisi nedir?