PROSTAT BİYOPSİSİ
Prostat Kanserinde Erken Teşhis
Prostat kanseri erkekten en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri erkekte kanserden ölümlerin en sık 2. nedenidir. Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır.
Prostat kanseri teşhisinde biyopsi temel tanı aracıdır. Uzun süreden beri prostat biyopsisi standart 13 kadran tekniği ile yapılırdı. Bu teknikte prostat 13 kadrana bölünmüş olarak kabul edilerek her bir kadrandan birer biyopsi yapılarak işlem uygulanır.
Günümüzde prostat biyopsisi 4 ayrı teknikle yapılmaktadır;
- Transrektal ultrasonografi eşliğinde standart prostat biyopsisi
- Transperineal prostat biyopsisi
- MR füzyon prostat biyopsisi
- MR guided in bore prostat biyopsisi
Günümüzde bir çok çalışma göstermiştir ki standart prostat biyopsisinde prostat kanseri kaçırma riski %25-30' u bulmaktadır.
Transperineal prostat biyopsisinde giriş makat yolu ile olmayıp alt karın bölgesinden girilip idrar torbası geçilerek yapılır. Makat ameliyatı geçirmiş kişilerde de bu yöntem tercih edilebilir.
En güvenilir prostat biyopsisi hangisidir?
MR füzyon prostat biyopsisi günümüzde güvenilirliği yüksek ve kolay uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde MR incelemesinde saptanan prostat nodülünden ilave prostat biyopsisi yapılarak uygulanır. Standart biyopsiye ilave olarak nodülden de biyopsi örneklemesi yapılarak prostat kanseri yakalama olasılığı artırılır. MR füzyon prostat biyopsisi girişimsel radyoloji bölümlerinde yüksek doğrulukla uygulanır.