GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ NEDİR? GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ NE İŞ YAPAR?
Girişimsel Radyoloji Nedir?
Girişimsel radyoloji görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) görüntüleme, skopi, anjiografi ve mamografi gibi ileri teknolojileri kullanarak bir çok hastalığın ileri teşhis ve tedavisinin yapıldığı bir bölümdür.
Girişimsel Radyoloji Nasıl Olunur?
4 yıl radyoloji uzmanlık eğitimi süresince ve tamamlandıktan sonra ilave eğitimlerle girişimsel radyoloji uzmanı olunur ve girişimsel radyoloji derneğinden sertifikasyon alınır.
Girişimsel Radyoloji Ne İş Yapar?
Bir çok hastalığın muayene ve görüntüleme yöntemleri ile tanısı kolaylıkla konulabilirken bazı hastalıkları teşhis etmek kolay olmayabilir. Bu durumda hastalıklı dokudan parça alınması yani biyopsi yapılması gerekir. Girişimsel radyoloji bölümünde tanı amacıyla tüm doku ve organlardan görüntüleme eşliğinde biyopsi yapılabilmektedir.
Girişimsel radyoloji bölümünde görüntüleme eşliğinde biyopsi, atardamar hastalıkları, toplardamar hastalıkları, varis tedavisi, safra yolları tıkanıklıkları, idrar yolları tıkanıklıkları, kist ve koleksiyon tedavileri, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ablasyon tedavisi, kötü huylu tümörlerde yani kanserlerde embolizasyon, kemoembolizasyon ve radyoembolizasyon, iyi huylu tümörlerde ve durdurulamayan kanamalarda embolizasyon ile kateter ve port yerleştirme işlemleri de yapılır.
Girişimsel Radyoloji Nasıl Çalışır?
Girişimsel radyoloji görüntüleme yöntemleri eşliğinde çalışır. Tüm tanı ve tedavi işlemleri radyoloji bölümünde kullanılan ultrasonografi, mamografi, skopi, bilgisayarlı tomografi ile manyetik rezonans görüntüleme ve ayrıca girişimsel radyolojide kullanılan anjiografi cihazı eşliğinde yapılır.
Girişimsel radyoloji teknoloji ile yakın işbirliği içinde çalışır. Bu bakımdan diğer bölümler ile karşılaştırıldığında en fazla gelişme ve yeni uygulamalar girişimsel radyoloji bölümünde görülmektedir. Gelecek tüm ileri tedavilerin uygulandığı minimal invaziv yöntemlerde olacaktır. Minimal invaziv yöntemlerden ne anlıyoruz? Yani hastaya en az risk yaratan, teknoloji öncelikli, ameliyatsız tedavi yöntemlerini anlamaktayız.
Girişimsel Radyoloji Muayenesi Var mı?
Artık günümüzde bir çok hastanede girişimsel radyoloji poliklinikleri bulunmakta hastalar muayene için direkt başvurulabilmektedir. Bu sayede girişimsel radyolojinin direkt teşhis edip tedavi uygulayabileceği bir çok hastalıkta zaman kaybedilmemiş olmaktadır. Özellikle diyabetik ayak, tiroit nodülü (tiroid nodülü), miyom, varis, bacak varisi hastalarının direkt girişimsel radyolojiye başvurup hem teşhis hem de tedavi aşamasının hızlıca çözülebilmesi mümkün olabilmektedir.
Girişimsel Radyoloji Hasta Yatırır mı?
Girişimsel radyoloji klinik bir branştır. Girişimsel radyoloji hasta yatırır, tedavisini verir, girişimsel radyoloji olarak takibini yapar ve taburcu edebilir.
Diyabetik ayak, miyom tedavisi, hemanjiom tedavisi, kanser ablasyonu, kemoembolizasyon, radyoembolizasyon, atardamar, toplardamar darlık ve tıkanıklık tedavileri, safra yolları drenajı gibi tedaviler hastaneye yatışı gerektirir ve girişimsel radyoloji bölümünde takibi yapılır, genellikle 1 gece yatırılır ertesi gün hasta taburcu edilir.
Girişimsel radyoloji bölümünde uygulanan tüm biyopsiler, varis tedavisi, tiroit ablasyonu diğer adıyla tiroid nodül ablasyonu, meme fibroadenom ablasyonu, kist, koleksiyon drenajları, kateter ve port yerleştirme yatış gerektirmemekte ve ayaktan günübirlik yapılmaktadır.
Girişimsel Radyoloji Kliniği Var mı?
Girişimsel radyoloji kliniği artık bir çok hastanede bulunmaktadır. Bu sayede girişimsel radyoloji bölümünde bir çok ileri tanı ve tedavi yöntemi zaman kaybedilmeden uygulanabilmektedir.
Girişimsel Radyoloji Bölümüne Direkt Başvurabilir miyim?
Girişimsel radyoloji bir çok hastanede poliklinik hizmeti vermektedir. Bir çok hastalığın teşhisinden tedavisine önemli bir role sahip olan girişimsel radyoloji bölümünde atardamar darlığı, atardamar tıkanıklığı, toplardamar tıkanıklığı, varis, anevrizma, tiroit - tiroid nodülü, safra yolları tıkanıklığı, idrar yolları tıkanıklığı, kist, koleksiyon, miyom, vasküler anomali gibi bir çok hastalığın en doğru şekilde teşhisinin ve tedavisinin yapılması mümkündür. Bu ve benzeri hastalığı bulunan kişiler girişimsel radyoloji polikliniğine direkt başvurabilirler.
Girişimsel Radyoloji ile Aynı İşleri Yapan Bölümler Var mı?
Girişimsel radyoloji uzun yıllardan beri ameliyat ile tedavi edilen bir çok hastalığı yeni teknolojileri kullanarak ameliyatsız olarak tedavi edilmesini olanaklı kılmaktadır. Bu bakımdan bir çok uzmanlık alanı ile kimi zaman yarış kim zamanda işbirliği içinde çalışır. Bu bölümler;
- Anestezi ya da algoloji ağrı tedavisine alternatif girişimsel radyolojide sinir ya da ganglion blokajı
- Beyin cerrahisinde anevrizma ameliyatına alternatif girişimsel radyolojide anevrizma embolizasyonu
- Gastoenteroloji safra yolları tıkanıklığında ERCP' nin alternatifi girişimsel radyolojide perkütan bilier drenaj ya da perkütan bilier stent yerleştirme
- Genel Cerrahi kist ameliyatına karşılık girişimsel radyolojide perkütan drenaj
- Göğüs Cerrahisi cerrahi ve bronkoskopik biyopsiye karşılık girişimsel radyolojide bilgisayarlı tomografi eşliğinde biyopsi, akciğerde sıvı toplanmasında drenaj ve akciğer kanserlerinde ablasyon
- Kadın Doğum miyom ve adenomiyozis için miyom ve rahim ameliyatlarına karşılık girişimsel radyolojide miyom ve adenomiyozis embolizasyonu
- Kalp damar cerrahisinde varisin ameliyat ile tedavisine karşılık girişimsel radyolojide varisin termal ve termal olmayan ablasyon yöntemleri ile tedavisi, büyük damarların stent greft ile tedavisi, periferik damarların by pass yerine balon ve stent iel tedavisi
- Kardiyoloji periferik arter hastalıkları tedavisine alternatif girişimsel radyoloji anjiyoplasti ve stent yerleştirilmesi
- Kulak burun boğaz bölümünde durdurulamayan burun kanamasında yapılan tamponad ve kotere karşılık girişimsel radyolojide embolizasyon
- Plastik Cerrahi vasküler anomalilerin ameliyatına karşılık girişimsel radyolojide skleroterapi, ablasyon, embolizasyon
- Üroloji idrar yolu tıkanıklıklarında sistoskopi yolu ile işleme karşılık girişimsel radyolojide perkütan giriş ile nefrostomi ve double j kateter yerleştirilmesidir.
Niçin Girişimsel Radyoloji ?
Çünkü teknoloji tabanlı bir uzmanlık alanı olduğu için her geçen gün yeni gelişmelerin adresi olmaya devam edecektir. Endüstride yapılan yeni projeler girişimsel radyoloji uzmanları ile yakın işbirliği içinde geliştirilmekte bu da girişimsel radyolojide gelişmenin sürekliliğini sağlamaktadır.
Varis Tedavisinde Niçin Girişimsel Radyoloji?
Günümüzde varisin birincil tedavisi endovenöz termal ablasyondur. Bu tedavi Doppler ultrasonografi eşliğinde yapılır. Doppler bilgisi ve tecrübesi en yüksek uzmanlı dalı radyoloji ve dolayısıyla girişimsel radyolojidir. Bu sayede varis tedavisinin başarı oranı girişimsel radyolojide artmaktadır.
Damar Tedavisinde Niçin Girişimsel Radyoloji?
Girişimsel radyoloji uzmanları damar hastalıklarının tanısında kullanılan Doppler ultrasonografi, BT anjiografi ve MR anjiografiye hakim olup tanıdan sonra tedavide de kullanılan tekniklere mutlak hakimiyetleri bulunmaktadır.
Atardamar ya da toplardamar darlık ve tıkanıklıklarının tedavisinde girişimsel radyoloji yetkin bir bölümdür.
Miyom Tedavisinde Niçin Girişimsel Radyoloji?
Miyom tedavisine karar vermeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar; miyom sayısı, miyom boyutu, miyoma eşlik eden başka hastalığın varlığı, hastanın yaşı, doğurganlık isteği, hastanın kişisel isteği dikkate alınmalıdır.
Miyom tedavisinde cerrahi yöntemler olan sadece miyomların alınması tekniği miyomektomi ile rahimin miyomlarla birlikte alınması olan histerektomi jinekoloji bölümlerinde uygulanır.
Çoklu miyomları olan ve rahimin korunmasını isteyen hastalarda miyomektomi tercih edildiği taktirde tekrar tekrar miyomektomi uygulanmak zorunda kalınmaktadır.
Çoklu miyomların tedavisinde rahim korunmak istendiğinde öncelikli tedavi miyom embolizasyonudur. Miyom embolizasyonu girişimsel radyoloji ünitesinde uygulanır. Miyom embolizasyonu tüm miyomların tedavisinde de uygulanma şansı bulunmaktadır. Bu bakımdan girişimsel radyoloji miyom ve adenomiyozis tedavisinde cerrahiye alternatif yaklaşım olan embolizasyonu önermektedir.
Kanserde Niçin Girişimsel Radyoloji?
Girişimsel radyoloji kanser tanısından tedavisine kadar önemli bir role sahip olup onkolojiye önemli katkılar sunmaktadır.
Kanserin teşhisi için gerekli olan biyopsi girişimsel radyolojide görüntüleme yöntemleri eşliğinde uygulanır. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, mamografi ve manyetik rezonans görüntüleme eşliğinde organ ya da doku biyopsileri güvenle yapılır.
Kanser tedavisinde ve kanserin yol açtığı metastazların tedavisinde de girişimsel radyoloji cilt altına port yerleştirme, ablasyon, drenajlar, kemoembolizasyon ve radyoembolizasyon yöntemlerini kullanmakta hastanın yaşam süresini uzatmaktadır.
Girişimsel Radyoloji Gelişiyor mu?
Girişimsel radyoloji teknolojiye bağımlı bir bölüm olması nedeniyle teknolojideki gelişmelere paralel sürekli gelişmektedir. Dünya' da tıp minimal invaziv yöntemlere doğru evrilmekte, cerrahi yaklaşımların rolü azalmakta, teknoloji odaklı, riski azaltan tekniklere doğru yönelmektedir.
Girişimsel Radyoloji Gelecekte Ne Olur?
Girişimsel radyolojideki bu hızlı gelişmeler ile girişimsel radyolojinin ayrı bir uzmanlık alanı olması beklenmektedir.
Girişimsel Radyoloji Nedir?