Miyom Embolizasyonu Nasıl Uygulanır?


MİYOM EMBOLİZASYONU NASIL YAPILIR?

Miyom kadınlarda sık görülen rahimin iyi huylu tümörüdür. Miyom 30-40 yaş arası kadınların %25-30’ unda görülür.

Miyomlar birçok yakınmaya yol açar. Küçük boyutlu miyomlar herhangi bir yakınmaya yol açmayıp rastlantısal olarak saptanır iken boyutları arttıkça yakınmalar ortaya çıkar. Erken dönemde adet sürelerinin uzaması, adetlerin yoğun geçmesi ve buna bağlı kansızlık ve halsizliğe neden olurlar. Boyutları daha arttıkça, sayıları çoğaldıkça bası yakınmaları oluşturup ağrı, idrar torbasına basıya bağlı sık idrara çıkma, kalın bağırsağa basıya bağlı kabızlık ile ilişki sırasında ağrıya yol açar. Miyomlar düşük nedeni olup tekrarlayan düşüklerin sık nedenlerinden biridir.

Miyomların tedavisinde erken dönemde, boyutları küçük iken ilaç tedavileri, hormonlu rahim içi cihazlar kullanılır iken büyük boyutlu miyomlarda tedavi cerrahi olarak rahimin miyomlarla birlikte alınması (histerektomi), rahimin korunarak miyomların alınması (miyomektomi) ve miyom embolizasyonunu kapsamaktadır.

Miyom embolizasyonu girişimsel radyologlar tarafından anjiografi ünitesinde uygulanan miyomun cerrahi yöntemlerine alternatif ameliyatsız güvenilir ve başarılı bir tedavi yöntemidir.

Embolizasyon birçok hastalıkta kullanılan bir tedavi yöntemi olup basitçe tıkama anlamına gelir. Miyom embolizasyonunda amaç miyomları besleyen atardamarların tıkanmasıdır. Embolizasyon ile miyomlar ihtiyaç duydukları kanı alamadıkları ya da diğer bir ifadeyle beslenemedikleri için nekroza (ölü hücre) gider ve boyutları küçülerek yol açtıkları yakınmalar kaybolur.

Miyom embolizasyon öncesi hazırlıklar gerekir. Bunlar sırasıyla;

  1. Miyomları en iyi gösteren görüntüleme yöntemi pelvik manyetik rezonans (MR) görüntülemedir. Pelvik MR miyomların sayı, boyut ve yerleşimleri doğru şekilde tanımlanır. Bu yönden ultrasonografi yeterli bir görüntüleme yöntemi değildir.
  2. Vajinal smear olası diğer kanser risklerinin ekarte edilmesi yönünden önemlidir. 1 yılı geçmemiş olması gerekir.
  3. Kan testleri, kanama testleri, hormonlar (FSH; AMH), hamilelik testleri ile böbrek fonksiyon testlerine bakılır.
  4. Hamilelik, enfeksiyon riski, böbrek sorununun ekarte edilmiş olması gerekir.
  5. Biyopsi genellikle MR bulguları yeterli olduğu için gerekmez. MR incelemesinde sarkom şüphesi duyulan durumlarda çok nadir olmakla birlikte biyopsi yapılması gerekebilir.

Miyom embolizasyon işlem günü ve anjiografi ünitesindeki süreçler;

  1. Miyom embolizasyonu girişimsel radyoloji bölümlerinde anjiyografi ünitesinde girişimsel radyologlar tarafından yapılır.
  2. İşlem sabahı en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekir. Burada amaç kullanılan ilaçların bulantı kusma yapma riskinin bulunmasıdır.
  3. İşlem öncesi damardan antibiyotik verilir. Bu enfeksiyon riskine karşı uygulanır.
  4. İşlem genel anestezi gerektirmeden yapılır. İşlem süresince ağrının giderilmesi için sedoanaljezi uygulanır.
  5. İşlem anjiyografi teknikleri ile el bileği ya da kasıktan girilerek uygulanır. Önce kasık uyuşturulur. Kasık atardamarına çok ince iğneler ile girilerek damar kılıfı yerleştirilir.
  6. Anjiografide rahimi besleyen atardamarlara önce ince plastik borucuklar olan kateter ile ulaşılır. Diğer dokuları korumak ve daha uç kesimlere ulaşmak için mikrokateterler kateter içinden yerleştirilir. Kontrast madde verilerek görüntü alınır ve sadece rahim atardamarının görüntülendiğinden emin olunur. Mikrokateterden partikül denen maddeler kullanılarak rahim atardamarı tıkanır. Bunu yaparken mikrokateterler ile sadece bu damara girilip diğer damarlar korunur. Ardından bu damar içinden anestezi ilaçları uygulanarak işlem sonrası ağrı engellenir.

Miyom embolizasyon sonrası neler yapılır? Bunlar sırasıyla;

  1. İşlemden sonra hastanın atardamar giriş yeri kasık ya da el bileğine bandaj uygulanarak kanama riski engellenir. Kasık yerine işlemden sonra 4 saat kalacak şekilde kum torbası da yerleştirilebilir.
  2. Hastanın takibi amacıyla 1 gece yatışı gerekir. Hasta kendi odasına transfer edilir.
  3. İşlem sonrası gelişebilecek bulantı, kusma ve ağrıya yönelik olarak tedavi uygulanır. Ağrı kesiciler, bulantı ve kusmayı engelleyen ilaçlar damar yolu ile verilir.
  4. Ertesi sabah hasta kasık kontrolü yapılır, bandajı çıkarılır. Hasta ayağa kaldırılır ve yürütülür. Taburcu edilerek normal hayatına döner.

Miyom embolizasyonu miyom tedavisinde cerrahiye alternatif bir tedavi yöntemi olup her türlü miyom tedavisinde güvenle uygulanır. Çoklu miyomlarda ve rahim korunmak istendiğinde miyom embolizasyonu birincil tedavi yöntemi olarak tanımlanmıştır.

Miyom embolizasyonu hazırlığı nasıl yapılır?

Miyom embolizasyonu nasıl uygulanır?