VARİS İLAÇLARI NELERDİR? VARİS İLAÇLARI ETKİLİ MİDİR?
Varis Nedir?
Varis toplardamalardaki kapak sisteminin bozulması sonucu cilt altındaki kapillerin genişlemesidir.
Variste Risk Faktörleri Nelerdir?
Varis gelişiminde risk faktörleri genetik, obesite, çoklu doğumlar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslekler (garson, kuaför, cerrah vb), geçirilmiş toplardamar tıkanıklıklarıdır.
Varisin Güncel Tedavisi Nedir?
Varis tedavisinde bir çok yöntem günümüze kadar kullanılmış olmasına karşılık güncel bilimsel çalışmalar ışığında varisin birincil tedavisi termal ablasyon yöntemleridir.
Varis tedavisinde uygulanan termal ablasyon endovenöz olarak adlandırılan yani damar içinden girilerek yapılan bir yöntemdir. Enerji kaynağı olarak radyofrekans ya da lazer kullanılır. Radyofrekans ablasyon lazere göre daha az ağrılıdır.
Varis İlaçları Nelerdir?
Varis ilaçları genellikle bitkisel ürünleri olup bunlar;
- MRFF; mikronize purified flavoroid fraction (Daflon)
- Ruscus ekstracts; tavşan memesi ekstresi (Variconn)
- Hydroxyethylrutosides; semisentetik flavoroids
- Calsiyum dobesitate
- Horse chestnut extract; at kestanesi ekstresi (Solaray)
- Red vine leaf extract (Vein-vine)
- Sulodexide
Bu ilaçların ortak özellikleri vazoprotective yani toplardamar koruyucu olup kapiller düzeyde akımı artırır, Bu ilaçlar venoaktif ya da phelobotonic ilaçlar olarak da adlandırılır. Bu ilaçların FDA (Amerika ilaç ajansı) onayları bulunmamaktadır.
Bu ilaçlar içerisinde en fazla çalışma yapılmış ve etkinliği gösterilmiş ilaç MPFF' dir. MPFF içinde %90 diosmin, %10 hesperdin bulunmaktadır. MPFF etkileri nelerdir?
- venöz tonüsü artırır
- antioksidandır
- antiinflamatuvar etkiiye sahiptir
- lökosit yapışmasını sağlayan molekülü baskılar.
- bacak hacminin - volümünü azaltmaktadır. Buna bağlı olarak ağrı, ağırlık ve şişkiliği azaltmaktadır.
Venoaktif ilaçlar yani varis tedavisinde kullanılan ilaçlar ile bir çok çalışma yapılmış ve etkinliklerinin sınırlı olduğu gösterilmiştir.
Bununla birlikte randomize çalışmalarda MPFF (Daflon) diğer ilaçlara göre ayak ödemini azaltmakta ve ağrı ile yaşam kalitesi yönünden katkı sağlamakta üstündür.
Yine randomize çalışmalarda varis tedavisi işlemi sonrası ağrı, kanamayı ve ayak ağırlığını azaltmakta MPFF' nin yararlı olduğu gösterilmiştir.
Bazı çalışmalarda ise Ruscus ekstresinin ayak bileği ödemini azaltmakta en etkili ilaç olduğu gösterilmiştir.
Varis İlaçları Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Varis ilaçları 3 temel neden ile kullanılabilir. Bunlar;
- Semptomatik yani yakınmalara yol açan varisleri bulunan fakat girişimsel radyolojide tedavi için uygun olmayan hastalarda
- Girişimsel radyolojide varis tedavisi bekleyen hastalarda yakınmaları azaltmak için
- Varis tedavisi yapılan kişilerde girişimden sonra ağrısı, bacakta ağırlık hissi ve şişlik gelişen hastalarda yakınmaları azaltmak için kullanılabilir.
Varis İlaçları Nasıl Kullanılmalıdır?
Venoaktif ilaçlar içerisinde yani varis tedavisinde kullanılan en yaygın ilaç MPFF (Daflon)' dur. Günlük dozu 500 mg olup 1-3 ay kullanılır .
Ruscus ekstresi diğer adıyla tavşan memesi ekstresi (Variconn) 200 mg günlük doz önerilmektedir.
At kestanesi ekstresi 300 mg günlük doz olarak tavsiye edilmektedir.
Varisten Korunmada Neler Yapılmalı?
Varisten korunmada bir çok faktör önemlidir. Beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı olması, düzenli egzersizler, yüksek topuklu ve dar kıyafetlerden kaçınılması, hamam, sauna gibi sıcak ortamlara girilmemesi önemlidir.
Aile hikayesi ön planda olan kişilerde, yüksek riskli meslek gruplarında korunman için ve uzun süre ayakta durulması gereken durumlarda varis çorabı da kullanılabilir.
Varisten korunmada ilaç tedavisinin yeri tartışmalıdır. Tedavi beklerken ilaç tedavisi yakınmaların giderilmesi yönünden yararlı olur.