Variste Yanlış Bilinenler


VARİSTE YANLIŞ BİLİNENLER NELERDİR?

girisimsel-radyoloji-mutlucihangiroglu.com.jpg

Varisin Köpük Tedavisi Öncesinde Doppler Ultrasonografiye Gerek Yoktur?

Doppler ultrasonografi ile değerlendirme yapılmadan varis tedavisi uygulanmamalıdır. Özellikle köpük tedavisinin sadece kozmetik bir tedavi olduğu düşünülmemeli köpük tedavisi öncesinde de Doppler ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır.

Girişimsel radyolojide Doppler ultrasonografi yapıldıktan sonra yüzeyel toplardamar yetmezliği de saptanır ise bu durumda varis tedavisine karar vermeden önce hastanın yakınmaları dikkate alınır. Hastanın sadece varise bağlı kozmetik yakınmaları mevcut fakat varis ile ilişkili olabilecek ağrı, şişme, huzursuzluk gibi yakınmaları yok ise gereksiz termal ablasyon tedavisi uygulanmamalıdır. Hastanın sadece kozmetik ihtiyacı olarak köpük tedavisi uygulanmalı ve yetmezlik takip edilmelidir.

Variste Sülük Tedavisi

Sülük kırsal kesimde kullanılan bir çok hastalıkta uygulanan yanlış bir inançtır. Sivilcede, varis tedavisinde, ağrılarda kullanılan sülük uygulanmasının hiç bir tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Deriye yapışıp bir kılcal damar bulup kanı emen sülük kirli kanı emerek varisi iyileştireceği düşünülür. Varisin nedeni düşünülecek olur ise kapak yetmezliğine bağlı olarak genişlemiş variköz damarda sürekli bir kan birikimi olmaktadır. Sülüğün böyle bir damarı emmesi hiç bir anlam ifade etmeyecek kan sürekli dolacak mümkün olsa sülük litrelerce kanı emebilecektir. Variköz damar yönünden hiç bir fayda sağlamayacaktır.

Sülük bütün bunların yanında bir de enfeksiyon nedeni olmakta ve tromboflebit denilen genişlemiş damarların enfeksiyonuna ve pıhtılaşmasına da neden olabilmektedir.

Variste sülük uygulanmasının hiç bir yeri ya da yararı bulunmamaktadır.

Varise Limonun Faydası

Varis tedavisinde limonun özellikle bir faydası gösterilmiş değildir. Bununla birlikte limonun C vitamininden zengin olması ve başta kollajen üretimi olmak üzere bir çok dokunun ihtiyacının bulunması yönünden bol tüketilmesinde bir mahsur bulunmamaktadır.

Variste risk faktörlerinden biri olan kabızlıktan korunmak için de sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek son derece önemlidir.

Evde Varis Tedavisi Mümkün mü?

Sık sorulan sorulardan biri evde varis tedavisi mümkün mü? Bu sorunun basit bir cevabı net olarak mümkün değildir. Sadece evde yapacağınız düzenli egsersizler varisten korunmanızda ya da varisin ilerlemesini engellemenizde son derece önemlidir.

Hacamatın Variste Faydası Var mı?

Varisin tedavisinde sülük gibi hacamatın da hiç bir yararı olmadığı gibi süreci daha da kötüleştirmek yönünden zararı da bulunmaktadır.

Varis teşhis ve tedavisinde öncelikle girişimsel radyoloji bölümüne başvurulmalıdır. Varis tedavisinde en doğru ve en güvenilir yöntem girişimsel radyoloji ünitelerinde Doppler ultrasonograf eşliğinde uygulanan ameliyatsız yöntemler olarak termal ve termal olmayan ablasyon tedavileridir.

Varise İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Variste ilaç olarak kullanılan bir çok bitkisel kökenli maddeler bulunmaktadır. Bunlar içinde flavonoidler, at kestanesi ekstresi, tavşan memesi ekstresi yararları gösterilmiş ve ilaç olarak pazarlanan ürünlerdir.

Variste Keten Tohumu Yararlı mı?

Varis tedavisinde ilaç kategorisinde bulunmamaktadır. Etkinliği bilimsel çalışmalarda gösterilmemiştir.

Varise Hangi Bölüm Bakar?

Varis ilerleyici bir hastalıktır. Varis bu yönden ihmal edilmemelidir. Varis tedavisinde güncel yöntem endovenöz termal ablasyondur. Bu tedavi yöntemi Doppler ultrasonografi eşliğinde yapılır. Bu yöntemde varis tedavisinin başarısı için tedaviyi yapan hekimin ultrasonografi cihazına hakim olması gerekir.

Girişimsel radyologlar uzmanlık eğitimleri boyunca 4 yıl süresince sürekli ultrasonografi kullanıp eğitimini alırlar. Buna karşın varis tedavi yapan diğer cerrahi branşlarda ultrasonografi eğitimi bulunmamaktadır.

Varis tedavisinde güncel yöntem cerrahiden cerrahi olmayan yöntemlere kayınca girişimsel radyologlar varis tedavisinde ön plana çıkmıştır.

Endovenöz termal ablasyon yöntemlerini uygulanmadığı hastanelerde ya da yörelerde kalp damar cerrahları ligasyon, stripping ve flebektomi yöntemleri ile varis tedavisi yapabilmektedir.

Bacaktaki Varise Ne İyi Gelir?

Varise soğuk iyi gelir, sıcaktan kaçınmak gerekir. Banyonun sonunda soğuk su ile bacakların yıkanması varisten korunmak ya da varis ilerlemesini engellemek yönünden çok yararlıdır.

Varise iyi gelen en önemli yaklaşım egzersizdir. Çalışan insanlar için akşam eve gelindiğinde varise yönelik egzersiz en az yarım saat süreyle yapılmalıdır. Varise iyi gelen en iyi egzersiz şudur; sırt üstü yatılır, herhangi bir destek almaksızın ayaklar yerden 1 karış yukarı kaldırılır, her iki bacak birbirinden 5 parmak ayrılarak ve dizler kırılmadan ayak parmakları kendimize doğru çekip sonra ters yönde ileriye uzatırız. Varis egzersizi sırasında nefes tutulmamalıdır. Varis egzersizinde ayak parmaklarımızı kendimize çekip uzaklaştırmak 1 olarak sayılmalı ve 10' ar yaparak 100' e tamamlamalıyız.

Varis egzersizi toplardamaların tamamen kas basısı ile boşalmasını sağlayacak ve varise bağlı ayak şişliklerini giderecektir. Varis egzersizi her gün düzenli yapıldığında yakınmalarda belirgin hafifleme görülecektir.

Varis Tedavisinde İlaç Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Varis ilaçları 3 temel neden ile kullanılabilir. Bunlar;

  • Semptomatik yani varise bağlı yakınmaları bulunan fakat girişim için uygun olmayan hastalarda
  • Tedaviyi bekleyen varis hastalarında yakınmaları azaltmak için
  • Varis tedavisi yapılan kişilerde varis girişiminden sonra varise bağlı ağrısı, bacakta ağırlık hissi ve şişlik gelişen hastalarda yakınmaları azaltmak için kullanılabilir.

Varis Çorabı Zararları Nelerdir?

Varis çorabı varis riski yüksek kişilerde uzun süre ayakta kalmayı gerektiren durumlarda varisten korunmak için kullanılabilir. Varis tedavisini beklerken ya da varis tedavisi bir nedenle uygulanamayan kişilerde varise bağlı yakınmaları azaltmak varis çoraplarının kullanılması önerilir.

Varis çorabının yüksek elastikiyeti ve yarattığı basınç etkisine bağlı bazı riskleri bulunabilmektedir. Varis çorabı için riskli durumlar;

  • Varis çorabının materyaline karşı allerjnin olması
  • Varis çorabının giyilmesi sırasında ortopedik sorunların artması
  • Şeker hastalarında diyabetik ayak gelişmiş ve buna bağlı atardamar tıkanıklığı var ise varis çorabı ayakta iskemik değişiklikler yaratır, diyabetik ayak bulgularını daha da kötüleştirir.